Deperszonalizáció a köztudatban

Rengeteget és még annál is többet olvasok a deperszonalizációról. A könyvjelzőim között van egy mappa ahova gyűjtöm azokat az angol nyelvű cikkeket, fórumokat amiket elolvastam és úgy éreztem segítettek, könnyítettek a kétségbeesésemen. Épp a napokban mondtam az ikremnek, hogy magyarul milyen keveset talál erről az ember. Döbbenet egyébként milyen szavakkal társítják: elmezavar, disszociatív rendellenesség...Ezek csak azt tudatosítják az emberben, hogy k.rva nagy baj lehet a fejében.

Állítólag a szorongás és depresszió után az a leggyakoribb mentális zavar. Én inkább zavarnak hívom, nem pedig betegségnek. A szavaknak súlya van. Szóval annak ellenére,hogy ez mennyire gyakori alig találok róla bármit is, ami nem csak arról szól, hogy felsorolja nagy vonalakban a tüneteket, majd lezárja annyival hogy gyógyszeresen, viselkedésterápiával gyógyítható. Ok, van egy-két fórum ahol néhányan megkérdezik egymástól ki mikor/hogyan éli meg, vagy gyakorikérdéseken is találtam pár kérdést ezzel kapcsolatban, de vajon miért csak ilyen keveset?

Ha például 10 embertől megkérdezem, hogy hallott e már a szorongásról, depresszióról, pánikbetegségről, állítom legalább 8-an mondanák, hogy igen. És ha azt kérdezném, hogy a deperszonalizációról? Szerintem sokan ki sem tudnák mondani.

Erről miért nem beszélnek a köztudatban? Manapság az ember felcsaphat bármilyen magazint, biztos van benne egy olyasmi cikk, hogy: Hogyan győzzük le a szorongást, Ne szorongj, Hogyan ismerhető fel a depresszió, Ne pánikolj!  Amiben szépen leírják,hogyan vegyél mély levegőt ha pánikolsz, hogy kezdj el relaxálni, és űzd el a stresszt az életedből ha szorongsz, de azt nem írják, hogy mit csinálj akkor ha külviláginak érzed magad!

Bár ezek a tanácsok ilyenkor is helyt állnak, mivel többnyire a deperszonalizáció is a szorongás/pánik egyik tünete, DE amikor már szinte 7/24 -ben érzi így magát az ember, akkor már jól jönne egy-két biztató szó/tanács célzottan ennek a tünetnek az enyhítésére.

Ilyenkor teszem össze a két kezem, hogy tudok angolul, és hogy a világhálón rengetek cikk, blog, youtube videó valamint segítő szándékú sorstárs van!